A.G.E. är
inte något som bara Morinda har kommit fram med just nu. Det är en bekant term sedan
länge, speciellt inom den funktionella medicinen. Begreppet står för
Advanced-Glycation-Endproducts. Det är alltså inte det samma som det engelska
ordet ”age”, även om det handlar just om åldrandet. Forskningen kom igång redan
för 100 år sedan och numera finns 5000 vetenskapliga artikar i ämnet. Inom
läkemedelsindustrin vaknade intresset redan år 1992.
Helt kort betyder A.G.E. ansamlingen
av ”skräp” i kroppen. Skräp som stör kroppens naturliga funktioner. Vi känner
då t.ex. att vi får mindre energi och mera värk.
Då proteiner
i värme kombineras med överskott av socker, uppstår A.G.E. produkter. Man kan även kalla dem dysfunktionella
proteiner.
A.G.E.
ansamlas i kroppen
a)dels av de livsmedel vi väljer,
b) dels av sättet som vi lagar maten på.
Det handlar
om en typ av försockring, glykosidering.
A.G.E.
nivåerna, ”skräpmängden” påverkar åldrandet och sjukligheten.
De största
syndabockarna finner vi i den industriellt tillverkade maten och stekning av
livsmedel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar