onsdag 13 november 2013

Hur får vi då AGE i oss?


A.G.E . återfinns framför allt i halvfabrikat och annan industriellt bearbetad mat. I dessa tillverkningsprocesser  försvinner största delen av de antioxidativa substanserna,  medan skadliga A.G.E produkter bildas av värmen.
Sättet att tillverka mat har stor inverkan.  Vid stekning, som förstås är mycket  allmän både inom industrin och i hemmen,  bildas många hälsoskadliga ämnen. I ett stekt broilerlår finns det t.ex. sex gånger mera AGE än i ett kokt. Ett stekt ägg innehåller  50 gånger mera än ett kokt.
De mörka brända delarna av stekta eller grillade korvar eller köttbitar är de riktiga värstingarna. Men A.G.E. uppstår nog också i någon mån i vid vanliga temperaturer och kortare stektider.
A.G.E  substanser förekommer  i många matprodukter och drycker. Pastoriserade mjölkprodukter, gräddostar, bacon, korv och kött kan nämnas som exempel. I västvärlden har såväl fettintaget som sockerkonsumtionen ökat enormt, med höjda A.G.E. nivåer som följd. Den kraftiga ökningen av mjölkpulver i många maträtter liksom i choklad och glass, förorsakar rejält förhöjda A.G.E. värden. Det samma gäller bl.a. Coca Cola Light.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar