A.G.E . återfinns framför allt i
halvfabrikat och annan industriellt bearbetad mat. I dessa
tillverkningsprocesser försvinner
största delen av de antioxidativa substanserna,
medan skadliga A.G.E produkter bildas av värmen.
Sättet att tillverka mat har stor inverkan. Vid stekning, som förstås är mycket allmän både inom industrin och i hemmen, bildas många hälsoskadliga ämnen. I ett stekt
broilerlår finns det t.ex. sex gånger mera AGE än i ett kokt. Ett stekt ägg
innehåller 50 gånger mera än ett kokt.
De mörka brända
delarna av stekta eller grillade korvar eller köttbitar är de riktiga
värstingarna. Men A.G.E. uppstår nog också i någon mån i vid vanliga
temperaturer och kortare stektider.
A.G.E substanser
förekommer i många matprodukter och
drycker. Pastoriserade mjölkprodukter, gräddostar, bacon, korv och kött kan
nämnas som exempel. I västvärlden har såväl fettintaget som sockerkonsumtionen ökat
enormt, med höjda A.G.E. nivåer som följd. Den kraftiga ökningen av mjölkpulver
i många maträtter liksom i choklad och glass, förorsakar rejält förhöjda A.G.E.
värden. Det samma gäller bl.a. Coca Cola Light.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar