fredag 25 oktober 2013

Vi är undernärda !


Kommer du ihåg att vår friskvårdsguru Susanna ( numera Sanna) Ehdin har sagt: ”Vi är samtidigt överviktiga och undernärda”  

Matvanorna har ändrats radikalt under de senaste 50 åren. Det är förstås ingen nyhet att vi äter för mycket socker, ohälsosamma fetter, vitt mjöl, industriell mat, snabbmat och för litet grönsaker. Vi äter s.k. ”tom mat” med föga eller inga nyttiga näringsämnen. 

Vi får inte heller tillräckligt vitaminer och mineraler. Lantbruksministerierna i flere länder har i sina utredningar konstaterat, att vitamin och mineralinnehållet i frukt och grönsaker minskat radikalt. I England har man t.ex. konstaterat, att kalcium i grönsaker minskat med 50%. I Tyskland har C-vitaminerna i jordgubbarna gått ner med 67% . USA:s Senat konstaterade redan år 2000 att jordens mineraltillgångar har minskat med 75% !  

Vi är alltså undernärda, men det beror inte enbart på att ca 60 % av vad vi äter är s.k tom mat. Matlagningen ( kokning, stekning, djupfrysning) minskar näringsinnehållet med ytterligare 30-50% 

Näringsupptaget är följande faktor att beakta. Endast en del av näringen upptas av kroppen. Andelen beror på hur väl magen och tarmen fungerar. Detta i sin tur påverkas av bl.a. stress, motion och matvanor. 

Utmaningarna slutar inte här heller.Vi inandas tungmetaller och orenheter och våra livsmedel innehåller 2000 tillsatsämnen. Ifall kroppens ”reningsverk”( lungor,hud,lever,njurar) inte fungerar fortsätter dessa orenheter att cirkulera i blodet och framkallar därmed olika sjukdomar. Det känns fint att veta att TNJ är mycket nyttigt för en naturlig utrensning.

Följden av dessa brister i näring och kroppsfunktioner är, att vår kropp ”rostar i förväg”, som Ehdin uttrycker det. Konsekvenserna är allvarliga. Man behöver bara ta ett exempel från allergisidan. För 40 år sedan hade ca 4% av barnen allergier, idag lider över 40% av det. 

I egenskap av friskvårdens apostlar behöver vi kunna diskutera dessa frågor på ett sakligt  och trevligt sätt. Det gäller ju alltid att få prospektet att själv se dessa problem och dra egna slutsatser.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar